Monday, August 29, 2016

Nadiah yahya

Diya,
Kau mungkin tak suka penulisan,
Dan tulisan ini.
Kau barangkali,
Tidakkan membaca pun,
Hingga nokhtah yang paling akhir dihujung nanti.

Namun bukan itu tujuannya,
Kerana hasil usaha manusia sentiasa ada takdirnya,
Takdirnya bukan ditentukan kita,
Tapi Yang Pencipta.

Bak kehidupan,
Esok pun kita mampu dimatikan,
Namun hidup mesti diteruskan.

Anak sulung En Yahya,
Selama perkenalan, aku cuma inginkan keredhaan.
Keputusan memilih jalan ini aku tekad.
Hati dan budimu aku cuba hadam,
Bahasa2 mu aku cuba tafsir,
Hatimu aku cuba dapat,
Rupanya sudah ada putik cinta yang aku segan luahkan.

Kita tidak pernah berpacaran,
Memilih kamu kepada Allah aku bulatkan,
Moga Allah tidak lepaskan,
Diri kita dan urusan kita dari jalan Dia.

Panjang lagi pertunangan kita,
Ke gerbang perkahwinan,
Begitu banyak tugas di senarai,
Selain hanya menu makanan dan gambar untuk dikenang,
Aku masih bimbang,
Membimbingmu dengan agama,
Pelajari ilmu rumah tangga,
Pengurusan kewangan untuk anak2 kita,
Kerana amal ini ibadah,
Akan disoal di hadapan Allah.

Kita masih ada separuh masa kedua,
Ke arah hari bahagia,
Masih jauh jalan kita,
Jalan sebenar yang bukan di akhir nafas dunia,
Tetapi di dalam syurga.

Berdoalah,
Agar Allah sentiasa pelihara kita,
Dari apa yang diminta dijauhi oleh Nabi kita,
Dan Allah kurniakan kita,
Dengan apa yang diminta oleh Nabi kita.

Usahalah kita,
Agar Allah redhai kerja kita,
Dengan kudrat tiada putus asa,
Bagi jalan jalan mereka yang ingin ke syurga.

Saturday, June 13, 2015

Rinjani 3.0: Part 1, Perjalanan sebuah hikmah

Mukadimah:

Aku ada semangat sikit untuk mula menulis log Trip Rinjani 2015 Chakcibor ni sebab melihatkan blog Chief Trip, En Edruce. Walaupun belum tamat kisahnya En Edruce, sekurang-kurangnya dia sudah memulakan. theedruce.blogspot.com 

 Dan kali ini, aku perlu mulakan juga. Walaupun menulis log ni sebenarnya sangatlah penat, sebab kena disulamkan dengan pengalaman peribadi yang meliputi hal-hal pengalaman fizikal seperti kekejangan ketika mendaki, pengalaman emosi seperti menikmati keindahan dengan tenang mahupun kemarahan kerana urusan-urusan semasa mendaki, mahupun pengalaman spiritual yang tentunya ada. Kita lakukan apa sahaja, tidak dapat lari dari kepercayaan spiritual kita. #faith

Untuk rekod ini adalah kali ketiga aku menjejakkan kaki ke Puncak Gunung Rinjani. Sebab itu ianya dinamakan 3.0. 

Kata-kata mutiara:
"Hiduplah memberi sebanyak-banyaknya, bukan mengambil sebanyak-banyaknya - andrea hirata, laskar pelangi"

Ini pengalaman aku yang kedua travel untuk hiking dengan adik aku nombor tiga, Ahmad Faiz. Kali pertama adalah tahun lalu di Semeru, Surabaya. Kali ini untuk ke Rinjani , Lombok, kami ambil kapal terbang dari Senai International Airport, Johor. Sebenarnya aku dah plan tak nak pergi trip ni sebab nak simpan cuti dan bajet untuk join Mount Rinjani Ultra bulan Augustus 2015 nanti. Malangnya disebabkan overtraining dan mengidap penyakit planta fasciitis, terpaksa lah lupakan impian tersebut dan bermulalah perjalanan aku, bersama Chakcibor Adv Team (CAT) yang seperti biasa menggunakan khidmat Karat Adventure sebagai guide.

(Bulan Ramadhan ini inshaAllah akan menulis mengenai Karat Adventure)

Kebetulan, banyak peristiwa yang mengundang (bukan mengandung) pihak CAT terutama apabila Penasihat dan pengasas CAT, En Asmeran Ahmad dan isteri, Kak Hazliana@Yana tak dapat sertai. Pelbagai rintangan dihadapi terutama Chief kita yang telah menguruskan perancangan trip ini selama setahun lamanya. Plan untuk trip ini sebenarnya dibuat lepas selesai Trip Gunung Semeru tahun lalu. Malah keputusan untuk ke Rinjani ini dibuat semasa kami baru sahaja turun dari puncak Semeru, di Kalimati.

Aku memang berhajat untuk repeat Rinjani kerana, kali pertama pergi dengan CAT, kami tidak berpeluang ke Danau Segera Anak kerana mengambil kira faktor teman-teman seperjuangan yang dikhuatiri tidak dapat menghabiskan perjalanan yang panjang. 

(Bab ini, kalau rajin akan diungkapkan pada posting akan datang)

Jadi aku memasang niat untuk ke Rinjani lagi. Kebetulan tahun lalu, aku mendapat tawaran kerja . Aku congak sekiranya aku confirm dapat kerja ni, maka peluang untuk aku mendaki keluar negara agak terbantut, bermakna tiada peluang untuk ke Rinjani tahun depan sama ada MRU atau pun dengan CAT. Jadi aku buat keputusan untuk join trip yang ditawarkan oleh Karat bersama dengan Kelab Sukan SIRIM, sebelum terima masuk tawaran kerja ini. Tetapi aku perlu pulang awal. Bimbang kena masuk kerja pada hari selepas pulang tu. Jadi aku dapat juga sertai trip Rinjani tersebut tetapi dengan arrangement ULTRALITE, 3 hari 2 malam. Kurang satu malam daripada normal trip. Uncle Karat cadangkan, aku boleh buat ultralite bersama tiga orang peserta SIRIM yang juga perlu balik awal. 

(Yang ini pun lagi satu bab, Kalau ada kesempatan nanti akan dicoretkan. Memang happening trip ULTRALITE Rinjani 2014 ni)

Bab kerja tu pula? Bila pulang , kerja yang dimaksudkan masih belum diperoleh kerana syarikat tersebut masih dalam proses re-structuring. Jadi kalau aku tak buat Ultralite pun tak mengapa. Tapi, barang diingat, apa sahaja yang belaku dan wujud di dunia ini tidak ada yang sia-sia. Semuanya pasti ada hikmah. #yakin

Jadi aku ambil keputusan untuk mengikuti trip ini bukan sahaja kerana tidak dapat join MRU, tetapi mengambil kira adik aku dan rakan-rakan yang aku ajak seperti Zahri dan Sufyan Hazim akan turut bersama dan banyak persediaan telah dibuat oleh mereka. Ditambah pula dengan Tuan Penasihat yang tidak dapat ikut, aku fikir tiada salahnya aku turut kali ini. Sekurang-kurangnya dapat aku eratkan sillaturrahim dengan kawan-kawan dan adik sendiri. Dan tidak rugi, aku yakin. Kerana ianya.. Rinjani..



So, ke Rinjani lagi aku untuk kali ini.  Mungkinkah yang kali terakhir? Atau hanya sebuah permulaan?





Bersambung....




Behind the shadow, there is love.

It has been a while since my last posting. How do I feel? Quite a waste. A lot to write, so much to express but it stuck in my mind, or between the mind and the heart. After  all, I am glad and grateful that I am writing again. Despite I know how hard to start. Since I work with a media agency now, I was always encouraged to write. Because I was told, when you write you will need to read. And by reading you will gain knowledge. Thanks for reading my story, though my English will be irritating.

Shall I start? Ok.

I shall start with this story. There is one lady who I love so much. But I know it is not only me who love her. There are a lot. Millions perhaps. I don't like because I have to share this love. No one like to share it duh?

But there is nothing i can do. She is married some more. This year is her 59th anniversary. She is, I believe love her husband so much and being a great wife to the husband for all those years. Being with the husband during his smiles and tears. She is the back bone, of YABhg. Tun Dr. Mahathir bin Mohamad, the most beloved 4th Prime Minister of Malaysians.



Back in Dec 2012 (which also the year of screening of Teater Tun Siti Hasmah), I had this picture snapped. This is the picture will  always be in my memory. Although I might have other photos with her in future (heee).

Why is this picture so significant?

It's look like a normal picture isn't it? Nothing unusual? Let me tell you this. What I understand, protocol-wise you cannot stand behind her (because as VIP) that close. The ADC (aide-de-camp) will not allow this to happen. Usually.. I think. Because that is what I usually see how the body guard protect their protectee. Ironically, this photo if I am not mistaken, was taken by this beloved lady's ADC using my phone.

What is this picture all about?

My phone is a 2.0 MP phone-camera. So this is the best I could enhanced. This is at Perdana Leadership Foundation, Putrajaya. An evening when they just finished an event I cant recall. But this evening.... It was.. raining...

Tun Siti would like to seat outside for a while, meeting the guests before they leave the venue. And she was sat on that chair. And then, it rains. The chair was placed in the position where Tun Siti got some splash from the rain. And I decided to stand behind her. So that this lady will not get wet because of it. I just feeling wanted to cry whenever I remember this moments.

She, who has being loyal to the husband and sacrifices so much for my country, I had this one chance just to protect her from the rain. I shaded a great lady of a statesman' wife, so she will not get wet and fell sick. I am proud, grateful and thankful to Allah The Almighty for this chance. Could be once in a lifetime.

It is very a short moments, about 15-20 minutes but that was one of the most beautiful moments in my life. I never did that kind of things to any woman, nor any guys before. She was the first one. Under the rain. I don't know what drove me to do that. It just happened. Just stand behind some one and stays, just to protect her.

Btw, when Tun Siti about to leave the seat, she realised some one was standing behind her and she shocked. Then the body guard told her, "dia berdiri belakang Tun tak nak bagi Tun kena hujan". And Tun Siti said , " Oh ya? Terima kasih..". Very soft spoken with motherly face - I can feel the sincerity and the pure heart of her just by saying those two words. I was so touched. Really......touched.

How can she , as a wife to a statesman saying thank you for a very little things done by a nobody citizen? She had contributed a lot and still doing it and I just gave her some shade for 20 minutes and , do I deserve to be thanked?

Thank you Allah...

I am not keen to share this kind of story but what happened recently has recalled this memory. Thus, I share. So that, I can always remember how He, My Lord always works in mysterious ways, answering His slaves' voices. I am yet to find the answer but I will always keep having faith that I will not be misguided nor go astray as long as, He shades me with His love.



the sign




"I can run but I can't hide,
It's because..
I am living in the shadow of love"




                                        

Friday, September 12, 2014

G7 [Politik]

1. Alhamdulillah. UMNO Bahagian Ampang bersama pergerakan pemuda, wanita dan puteri sudah selesai melaksanakan Persidangan Perwakilan Tahunannya bagi Tahun 2014. Ia adalah persidangan kali ke-11 semenjak UMNO Bahagian Ampang ditubuhkan.

2. Di dalam perhimpunan ini, perasminya iaitu Datuk Seri Shafie Hj Apdal, Naib Presiden UMNO berkali-kali menekankan mengenai kesungguhan dan komitmen ahli UMNO terhadap masyarakat Melayu. Beliau berkali-kali memesan dengan bahasa kiasnya, bahawa ahli UMNO terlalu mementingkan pertandingan di dalam parti (contohnya G7) sehingga terlupa tiada guna menang di dalam parti andai parti tidak punyai kuasa politik.

3. G7 adalah kumpulan perwakilan yang dipilih melalui mesyuarat UMNO peringkat Bahagian untuk mewakili bahagian tersebut ke Perhimpunan Agung UMNO (PAU) bagi tahun tersebut. Mereka mengiringi enam pegawai di peringkat Bahagian iaitu Ketua, Timbalan, Naib serta Ketua-ketua Sayap UMNO Bahagian iaitu Wanita, Pemuda dan Puteri.

4. Semasa ucapan penggulungan, Ketua Bahagian YBhg. Dato' Hj. Ismail Kijo memaklumkan kepada perwakilan yang masih berada di dalam dewan, bahawa pertandingan G7 ini adalah seperti pertandingan adik beradik dan tidaklah begitu penting. Ianya adalah bagi memberi peluang kepada para perwakilan/ahli di peringkat cawangan dan bahagian untuk merasai kemeriahan suasana Perhimpunan Agung UMNO di PWTC.

5. Saya tidak pernah gagal menghadiri dan mengikuti perbahasan di PAU semenjak tahun 2000 lagi. Antara pembahas kegemaran saya pada waktu itu adalah Dato' Seri Hishamuddin, Dato' Azimi Daim, dan tentunya YAB Dato' Seri Dr. Mahathir Mohamad. Alhamdulillah, pada waktu tersebut tidak banyak pass/tag Pemerhati Bahagian dan Khas yang dikeluarkan pihak ibupejabat UMNO. Pass ini membenarkan saya memasuki dewan utama semasa perhimpunan tersebut berlangsung. Kini pas pemerhati hanya boleh menyaksikan perbahasan di dewan berasingan kerana jumlah perwakilan yang sudah bertambah (faktor pecah kawasan) dan bilangan pengamal media menjadikan dewan utama tidak lagi muat untuk ditempatkan pemerhati biasa. Hanya VIP dan pemerhati-pemerhati Khas sahaja yang dibenarkan.

6. Sepanjang 10 tahun pemerhatian saya di kerusi pemerhati, saya sangat bersetuju dengan pendapat YBhg. Dato' Ketua Bahagian Ampang. PAU adalah tempat para perwakilan merasai suasana perhimpunan UMNO yang meriah dengan warna-warninya. Seperti warna-warni Aidilfitri. Ini kerana, saya melihat keseriusan para perwakilan yang hadir dan juga para pembahas  tidak begitu menjalankan peranan masing-masing dengan baik.

7. Para perwakilan boleh dikatakan lebih sibuk bersantai di Riverside (Restoran ternama di PWTC) atau pun di Coffee House Hotel berdekatan. Ada juga yang sempat 'beraya' ke Pusat Membeli Belah KLCC dan Pavillion. Malah mereka tidak segan silu mengenakan pass perwakilan dengan lengkap berbaju Melayu semasa 'ponteng' sesi perbahasan. Sedangkan di Skrin besar di PWTC, terdapat beratus kaum ibu yang sanggup tunggu dan duduk malah tertidur di lantai laman tersebut hanya untuk mendengar amanat para pembahas. Sedangkan kerusi di dalam dewan kosong kerana perwakilan sibuk di tempat lain. Mungkin bagi kaum ibu ini, mereka memahami bahawa segala apa yang dibincangkan akan menjadi dasar kerajaan demi memastikan kelangsungan kuasa politik Melayu terus terpelihara dan agenda Negara tercapai. Dengan khusyuk dan tekun, saya kagum dengan semangat kaum ibu ini.

8. Disebabkan itu, saya terpanggil untuk mengisi satu daripada 7 kekosongan kumpulan ini bagi tahun hadapannya (2011). Hasrat saya pada mulanya menerima tentangan di pelbagai peringkat. Pihak bahagian mengambil pendirian agar G7 pada tahun tersebut  tidak dipertandingkan dengan 'sebab':-

a) Pilihanraya Umum semakin hampir. Kebanyakan Bahagian di Selangor sepakat tidak bertanding G7. Ianya bagi megelakkan perpecahan dalaman parti dan menunjukkan UMNO Selangor bersatu pada waktu tersebut dan sudah bersiap sedia menghadapi parti lawan.

b) Dibimbangi Mesyuarat akan berlanjutan sehingga dua hari sekiranya proses undian dijalankan. Lebih cepat tamat mesyuarat adalah lebih baik untuk semua pihak.

c) Secara khususnya kepada saya, saya dianggap tidak melalui proses yang betul kerana pertandingan G7 adalah mewakili peringkat Bahagian. Seharusnya saya melalui proses perwakilan G2 iaitu melalui peringkat pemuda.

d) Mungkin, kerana umur saya baru 23 tahun ketika itu.

9. Saya diminta untuk menarik diri tetapi enggan kerana saya tidak bersetuju dengan semua 'sebab' tersebut. Saya yakin dengan apa yang saya lakukan. Saya juga mahu mendapatkan kelayakan G7 melalui pertandingan dan bukannya 'diberi laluan'. Tetapi Ketua Penerangan UMNO Bahagian ketika itu, Tuan Norashid Abd Aziz menarik diri untuk saya. Saya sedikit kecewa kerana terpaksa memilih jalan tersebut walaupun bersyukur kerana peroleh peluang yang begitu bermakna seumur hidup saya.

10. Seperti jangkaan, keengganan saya dan pemberian laluan tersebut menyebabkan saya dikecam teruk di kedai-kedai kopi. Tetapi itu bukan pilihan saya. Saya yakin saya hanya mengambil langkah selari dengan syarat parti. Syarat parti membenarkannya berlaku. Saya tidak melanggar peraturan parti. Walaubagaimanapun, saya mengganggap ianya adalah penghargaan yang tinggi oleh warga UMNO Ampang kepada diri saya terutama jika dilihat dari aspek mengiktiraf suara golongan muda di peringkat nasional. Terima kasih warga UMNO Ampang.

11. Sedikit pengalaman semasa di PAU 2011, saya masih ingat bagaimana Menteri Wanita ketika itu di 'booo' oleh perwakilan kerana isu National Feedlot Corporation yang sedang hangat. Ini menunjukkan para perwakilan sudah berani menegur pemimpin di pentas terbuka seperti itu. Selain itu, antara perkara yang dirisaukan oleh Pengerusi Tetap pula adalah kehadiran di dalam dewan. Seperti tahun-tahun lalu. Usai sahaja Ucapan Dasar Presiden, hampir 30% dewan kosong. Pengerusi terpaksa memberikan gred kepada hadirin supaya mereka peka dengan perkara ini. Malangnya sehingga ucapan penutup, dewan tidak pernah penuh dalam satu-satu masa.  Sebaris dengan kerusi perwakilan UMNO Ampang ialah Bahagian dari Negeri pantai timur. Sepanjang separuh masa kedua hari perbahasan semua perwakilan tidak muncul di kerusi masing-masing.

12. Perwakilan tidak sedar. Tujuan mereka dipilih mewakili bahagian mereka bukanlah supaya mereka boleh berjalan-jalan di Kuala Lumpur atau beramah mesra dengan perwakilan lain. Menjalin ukhwah itu perlu tetapi keutamaan sebagai perwakilan sepatutnya dititikberatkan. Mereka sebenarnya perlu pulang ke Bahagian masing-masing dengan membawa peringatan serta keputusan yang dicapai semasa PAU tersebut. Mereka bertanggungjawab kepada pengundi-pengundi mereka. Mereka masih mempunyai masa di sebelah malam untuk melakukan aktiviti-aktiviti lain.

13. Saya sempat merekod hampir semua ucapan perbahasan. Saya juga memuatnaik intipati ucapan yang penting di portal www.kelabchedet.com beserta sedikit sebanyak sentimen atau maklum balas yang diterima oleh perwakilan di dalam dewan. Walaubagaimanapun, ianya tidak sempat untuk didokumentasikan bagi rujukan pihak Bahagian dan akar umbi di Ampang.

14. Disamping komitmen perwakilan, peranan pembahas juga adalah penting. Mutu perbahasan perlulah berkualiti. Ini adalah kesempatan pembahas untuk menyampaikan hasrat akar umbi dalam menentukan hala tuju dan dasar parti juga Negara. Jika masa yang diberikan tidak digunakan dengan baik, perwakilan juga akan hilang minat untuk terus berada di dalam dewan. Masa yang terbazir tersebut akan merugikan pembahas, perwakilan, dan semestinya UMNO.

15. Selepas tamat persidangan, ramai yang menyatakan langkah saya menawarkan diri ke peringkat G7 adalah kesilapan yang saya harus akui. Saya mungkin tidak menafikannya semasa didakwa begitu, tetapi apa yang saya fikir langkah tersebut adalah langkah yang tepat untuk saya menghargai perjuangan parti ini.

Di dalam politik, saya mungkin telah melakukan banyak kesilapan tetapi menawarkan diri sebagai wakil G7 UMNO Bahagian Ampang pada 2011 bukanlah satu daripadanya.

16. Saya ucapkan tahniah dan syabas kepada semua yang telah berjaya melayakkan diri sebagai G7 untuk tahun ini. Semoga amanah yang diberikan melalui kertas-kertas undi kami di Ampang dapat diterjemahkan melalui komitmen tuan-tuan dan puan untuk membawa pulang 'hasil' yang diharapkan. Perhimpunan Agung UMNO, adalah satu-satunya platform tahunan terbesar umat Melayu di dunia yang membincangkan hala tuju Melayu dan Negara Malaysia tercinta. Selamat Bersidang!


~Hidup 'Rahmatan Lil Aalamin'~

Friday, February 14, 2014

i Quit

My last posting, i addressed my concern on my Futsal retirement. 

Quitting something never easy. But you have choice. You always can choose for your self. Since when you can't decide for your self? You always do. Always can. Always deserve. As long as you do not break any law or rule especially from religious aspect. 

A friend told me, the famous boxer Mohamed Ali when retired was asked, "What are you doing next?". He replied with sentences which the world may not expected. "When I knocked-out John Fraizer, i did please many people around the world. Maybe the world but actually why did i care? Does Allah cares who was my opponent and what did I do in the ring? Now I am out of the ring. I just want to please Him".

The above story told us, you always have choice for your self including to quit anything you choose to. Mohamed Ali quitted his. As long as the choice did not guide you astray. So do I. So do you. And, why you left may not be important but get it done (left) could be important. Isn't it? Some more who really cares on the facts of it? And asking what you really want? This friend also told me, you eat... what you can only chew. And move on.

I quitted the hobby I loved the most. I had been in the 'industry' for 10 years. I did not build an empire but I was known as Along Futsal for those period. I dreamed of big ambitious those days. But big dream 'thirst' giant strength. That is what I might lack of.  I build three generations of Futsal Players from 2006-2011. Some of them are playing in the prestige's league now. But, I left Futsal. So, what makes me myself, or others to think it is impossible to quit something that I have worked in a lesser period than that? Sometimes things doesn't work our way. The values the boys had might not the same as me. But 'kanak-kanak umpama kain putih' and I did not aware of having them as a team also made me a responsible leader, brother, and guardian. Some of them had been with me since they were 10 and 11 years old. Thank you to their parents for letting them to be guard by a 'budak hingusan' as me. Anyway, those Futsal boys reached great achievement in their career . Something you can put on your hall of fame wall. Although they are not with me any more. Kids, also have choice :). And they proved me wrong. They can achieve anything because they hold the right values, attitudes and stay focus. Congrato!!

I am glad and thankful to God for what I am having now. I believe I did not go through the same path as many of my school mates but I also believe some of them might dream the path I had. So if people asked me if I have chance to turn back the time, which path would I choose and what would I fix? I will choose the same path because from this path I had learned mountains of mistakes. Fixing the old mistakes would not bring the person I am today. A full of mistake person so we always look to own self-mistake before fix another's mistakes. Thank god. 

But in this life, we, choose. And I choose to quit some thing that I think I could not bear anymore. That I think it is not fit for me to work on it any more. That I have no more heart to do. That I know I could not commit. And I believe commitment always come with responsibility. 

"Indeed, we offered the Trust to the heavens and the earth and the mountains, and they declined to bear it and feared it; but man [undertook to] bear it. Indeed, he was unjust and ignorant." Surah Al-Ahzab  72

("Sesungguhnya Kami telah tawarkan amanah itu kepada langit, bumi dan gunung-ganang, tetapi mereka enggan memikulnya dan mereka khuatir tentangnya, tetapi dipikul dia oleh manusia. Sesungguhnya (manusia) itu sangat zalim lagi bodoh. “ - Al-Ahzab: 72)

Therefore, I am not fit to be there anymore. They could be thousands of reasons but enough always be enough. This below statement from former Malaysia Hockey team, might help me explain a bit further when he, also quit.

"I was called as selfish and refuse to face the challenges together. (however) I will be selfish if I am to stay because at this current time I know I could not give my 100% best to the team"

(Saya dianggap mementingkan diri sendiri dan tidak mahu bersama menggalas cabaran. Saya akan menjadi seorang yang mementingkan diri sendiri jika tidak melepaskan jawatan ini kerana dengan keadaan sekarang, saya tidak mampu memberikan seratus peratus yang terbaik kepada pasukan". - Paul Revington)

Malaysia Hockey Confederation then took step to move on with the replacement of Revington announced. Why would Malaysians call him selfish while for him, a selfish person will enjoy all the facilities, good salary and being popular while he knows he would not perform his best? 

I hope I will quit with the respected way and not to be populist. I don't know how people can announce their retirement and easily take it back. Even Tun Dr. Mahathir Mohamad took his moment to take it back with condition he will be given some period of time to continue his duty and the fact and the date which he decide to step down must be agreed. He, did it his way. Well, I am not Dr. Mahathir. I, have my own way.

I always believe in leadership by example. Not talking one thing and do another. 

I watched a Hindustan's movie. Can't recall the title. The hero use this line to describe himself:

'What I say, I do . What I do not say, definitely I do.'



p/s: credit to a friend. He told another friend that we should write at least if not for public but for ourselves. So we can always have reference in the future. Our anak, cucu, also can. He told that friend in front of me. And I learned from it . Life is simple, sometimes I complicate it :) 

Saturday, January 25, 2014

Retirement

Futsal oh 

Futsal, this sport has been sticked to me since 10 years back. But in life we always make decision. Some decision give different level of seriousness to the the future implication. For me in 2014, no more Futsal. Gantung kasut. Absolute hijrah of hobby. Why?




Asics Futsal Capero

I bought this shoe 3 years back and last time i remember i used this was a year ago. It is like a soft landing of what i would call Futsal Retirement. Since that i was using this Asics Enduro 6 Gel, a jogging shoe. It helps to protect my knee and ankle though the above Capero which cost RM 250.00 was a very good Futsal Shoe. I planned to sell it for RM50. hmm....


Gel Enduro 6 (Jogging shoe)

This was my favourite jogging shoe. Cost only RM200 , it is worth to spend. It has been 4 years. Apart form jogs, it has experienced up and down Tabur Hill. I al so used it when i am in Fitness First last time. This one helped me a lot. 2013 year it became my Futsal shoe since i think i need a soft landing before the total retirement. This shoe, still with me. It costs infinite. Sentimental value has no price tag. ;)

But why? Leaving the sport that i love the most and lots of achievement gained down the years? Well, i will be 26 this year. Futsal really concerns my knee and ankle. A close cousin and a friend, they both had suffered from an injury called ACL. It caused them 8 months of treatment and this cousin still cant do running after nearly two years. Both, had that during futsal game.

ACL - An injury to the anterior cruciate ligament can be a debilitating musculoskeletal injury to the knee, seen most often in athletes. Non-contact tears and ruptures are the most common causes of ACL injury. The anterior cruciate ligament (ACL) is an important ligament for proper movement. ACL injury more commonly causes knee instability that does injury to other knee ligaments.[1] Injuries of the ACL range from mild such as small tears to severe when the ligament is completely torn. (wikipedia)


SO what's next? Haha let's see..


Putrajaya Petzl Trail Night Run

It's Marathon! Yeah. But not only Marathon, Trail Run? Run in the jungle, Hill, Mountain? Not too ambitious but heading there i believe. I joined a climbing group named Chakcibor in 2010. I shoud have listed those mountains i climbed. Next posting InshaAllah. But after 3 years of conventional-style of climbing, it is now would be the time for a fast-track climbing. It burns calories better than futsal. And also reduce the probability of injury. I learned a lot on how to move fast in jungle and basic technique of survival skills , like Bear Grylls does :).

I have lost my confident in Futsal. My ankle injured since my first year of playing futsal. And another reason , i think Futsal can get me into a long term injury. Furthermore, you need a team to play Futsal, plus the opponent but only your own self to do jogs and at least two friend to do climbing. Risks? I think climbing has lesser risk than Futsal.  

Next post, i would like to recall all the mountains i climbed and exciting stuff waiting for me this coming Chinese New Year! Cant wait, nervous, and worry.. and i never know in my life i would have 8 sport shoes in one time. That sounds too much isnt it? I would 'recall' them too..till then,

Salam..

From Tabur with Nature..


Friday, October 11, 2013

Melacuri UMNO

-Melacuri UMNO-

Hari ini mereka melabur wang ringgit untuk mendapatkan kuasa. Setelah berkuasa mereka sibuk untuk menebus pelaburan mereka yang hari ini. Tidak cukup dengan itu, mereka mengaut laba dan keuntungan daripada pelaburan hari ini supaya mereka boleh melabur lebih lagi pada masa akan datang. Dengan itu, mereka beroleh kuasa yang lebih banyak dan begitulah seterusnya...

Itulah pelaburan mereka. Kemudian kita tertanya seperti orang bodoh dan bebal

"Mana hang pa semua satu penggal ni hilang? Tak nampak batang hidung? Masa pertandingan baru nampak muka. Celaka!!"

Apa nak marah? Bukankah kita bersetuju untuk mengaut laba dan ringgit hanya tiga tahun sekali? Biarlah mereka fikir tentang tengkolok dan laba mereka selama tiga tahun yang berkuasa itu. Supaya mereka boleh beri kita lebih lagi tiga tahun akan datang?

Siapa sebenarnya yang celaka memilih mereka? Tiga tahun yang sibuk untuk diri sendiri, bilanya ada masa nak fikir tentang orang Melayu?

UMNO yang lahir di istana dahulunya kini ibarat pelacur. Bila puas guna dibuang, bila dah puas guna posisi A, guna pula dengan posisi B, kemudian C,D dan seterusnya.

UMNO ini, yang di'guna' hanya tiga tahun sekali.

-Afiq Aziz @beruang_putih
Perwakilan Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Ampang, Selangor
2013